shadow

Για άλλη μια χρονιά, το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό FameLab και καλεί φοιτητές, επαγγελματίες και νέους ερευνητές να αποδείξουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν ένα επιστημονικό θέμα της αρεσκείας τους με τρόπο κατανοητό και προσιτό στο γενικό κοινό, μέσα σε 3 μόλις λεπτά!

Ο διαγωνισμός έχει σαν στόχο να αναδείξει τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, καθώς καλεί τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους για ένα επιστημονικό θέμα στο ευρύ κοινό και να το βοηθήσουν να κατανοήσει την εφαρμογή του στη καθημερινότητα.

Το FameLab έχει ήδη ιστορία δέκα χρόνων που ξεκινάει από το Cheltenham Festival, έναν από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει  τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών. Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA, ενώ μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία, σε συνεργασία με το British Council, ο διαγωνισμός άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται 30 χώρες, και μία από αυτές δεν θα μπορούσε να μην είναι η Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε άτομα 18 ετών και πάνω, που εργάζονται, σπουδάζουν ή είναι απόφοιτοι στους τομείς της τεχνολογίας, μηχανολογίας, ιατρικής, βιολογίας, χημείας, φυσικής, μαθηματικών και άλλων επιστημών, οι οποίοι αν πετύχουν το ζητούμενο στον διαγωνισμό, θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μοναδικά βραβεία. Ο νικητής μάλιστα του ελληνικού τελικού θα εκπροσωπήσει την χώρα στον διεθνή τελικό, τοInternational FameLab 2016, που θα γίνει μεταξύ 07 και 12 Ιουνίου 2016 στα πλαίσια του Cheltenham Science Festival στη Μεγάλη Βρετανία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Tόσο οι συμμετέχοντες που θα βρεθούν στη τελική τριάδα, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας, ενώ οι δέκα συμμετέχοντες που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό θα παρακολουθήσουν ένα διήμερο Masterclass για την επικοινωνία της επιστήμης στα γραφεία του British Council στην Αθήνα.

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Τρίτη 15 Μαρτίου στις 19.00 στο The Hub Events(Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 18.00 στοBritish Council (Τσιμισκή 43 54623, Θεσσαλονίκη). Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Στάθης Γκόνος (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), ο Κώστας Καρπούζης (Μετσόβειο Πολυτεχνείο), η Μπέττυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Νίκος Ανδρίτσος (ΣΚΑΙ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους μέχρι τη Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 μέσα από την ιστοσελίδα https://www.britishcouncil.gr/famelab. Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους δύο προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήθελαν να λάβουν μέρος, μπορούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας video.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Απριλίου 2016 στην Τεχνόπολη/ Γκάζι (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2016.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Εάν είστε λοιπόν από 18 ετών και πάνω και μπορείτε να εξηγήσετε ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο απλό και κατανοητό μέσα σε τρία λεπτά, δοκιμάστε κι εσείς με μια συμμετοχή στο FameLab!

fame

Πηγή: www.parallaximag.gr

 

Σχετικά άρθρα