shadow

Ένα επετειακό, μουσικό κοντσέρτο εμπνευσμένο από τον κινηματογράφο με την εσάνς των αποκριών, ετοιμάζει και παρουσιάζει στο κοινό της πόλης η “ΜΟYSA”. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετράει ήδη τον πρώτο δημιουργικό χρόνο ζωής της, (Μ)ούσα ιδρυμένη τον Μάρτιο του 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe, με το ταλέντο και το πάθος των νέων της συστήθηκε στην πόλη με τις καλύτερες των προβλέψεων για ένα λαμπρό μέλλον.

Αυτή την στιγμή η ορχήστρα που απευθύνεται σε νέους από 8 έως και 25 ετών, οι οποίοι στελεχώνονται αφού επιλεχθούν μέσω ετήσιας μουσικής αξιολόγησης, μετράει περισσότερα από 80 μέλη και μάλιστα όχι αποκλειστικά από την Θεσσαλονίκη καθώς στην ΜOYSA συμμετέχουν νέοι από τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, την Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η MOYSA στοχεύει να εξελίξει καλλιτεχνικά το ταλέντο αυτών των νέων μουσικών μέσα από συνεργασίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο – όπως και η σύμπραξη με επιλεγμένους νέους μουσικούς από το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας που έρχεται στο επετειακό κοντσέρτο- μέσω σεμιναρίων που αφορούν σε όλες τις πτυχές γύρω από την ορχηστρική Τέχνη. Ένας από τους μεγάλους όμως στόχους της MOYSA είναι και ο πολλαπλασιασμός αφενός του φιλότεχνου κοινού στην Θεσσαλονίκη και αφετέρου η ιδιαίτερη επαφή και εξοικείωση των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων με αυτό που ονομάζεται “ορχηστρική μουσική”.

Στο THE CARNIVAL CONCERT που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 12/3 στο Μέγαρο Μουσικής, η ορχήστρα λίγο πριν κλείσει τον πρώτο της χρόνο, παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα τις απόκριες. Στην σκηνή οι νέοι της ΜΟYSA δεν θα είναι μόνοι καθώς ανάμεσα στις ‘μάγισσες, τα ξωτικά, τους μονομάχοι και τους ιππότες”, η ορχήστρα συναντάει επί σκηνής επιλεγμένους μουσικούς από το Ινστιτουτο Πολιτισμού Ρουμανίας και υπόσχονται ένα φρέσκο και ιδιαίτερα ελκυστικό ρεπερτόριο.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, υπό την διεύθυνση του πολυτάλαντου Θοδωρή Παπαδημητρίου, θα χαρίσει στο κοινό μία συναρπαστική εμπειρία μέσω της μουσικής περιήγησής του από τον διάσημο Χορό των Ιπποτών μέχρι τον μυθικό κόσμο του Άρχοντα των Δακτυλιδιών του J. R. Tolkin και το Πένθιμο Εμβατήριο μιας Μαριονέτας του Charles Gounod, το Τhe Carnival Concert ετοιμάζεται να σου χαρίσει ένα μουσικό θέαμα,  με χιούμορ γλυκόπικρο όπως ακριβώς και οι Απόκριες, όπου γιορτάζεται η χαρά της ζωής και ξορκίζεται ο θάνατος.

Πιο αναλυτικά στο πρώτο μέρος της συναυλίας το μουσικό ταξίδι ξεκινάει με χορευτική διάθεση και το Masquerade Waltz του Aram Khachaturian, ακολουθεί ο διάσημος Χορός των Ιπποτών από το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Sergei Prokofiev και φτάνει στο δεξιοτεχνικό Le Streghe, Έργο 8 (Οι Μάγισσες), όπου το απαιτητικό μέρος του σόλο βιολιού εκτελεί ο ταλαντούχος νέος βιολονίστας Stefan Besan από τη Ρουμανία.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η MOYSA περιπλανιέται ανάμεσα στις μελωδίες του Georges Bizet από την Carmen Suite Αρ.1 και στον παραμυθένιο κόσμο του Άρχοντα των Δακτυλιδιών του J. R. Tolkin, όπως τον επένδυσε μουσικά με αριστοτεχνικό τρόπο ο Howard Shore. Το Πένθιμο Εμβατήριο μιας Μαριονέτας του Charles Gounod, ένα μουσικό θέμα που έγινε γνωστό σε όλους από την τηλεοπτική σειρά O Άλφρεντ Χίτσκοκ Παρουσιάζει, δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο γλυκόπικρου χιούμορ σε μια περίσταση όπως οι Απόκριες, όπου γιορτάζεται η χαρά της ζωής και ξορκίζεται ο θάνατος.

Η συναυλία θα κλείσει με τη μουσική από την ταινία Μονομάχος, σε σύνθεση Hans Zimmer και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε μετά από όλα αυτά για να νιώσετε την εμπειρία μιας αυθεντικής και ολοζώντανης ορχήστρας νέων στην πόλη είναι να μείνετε πιστοί στο ραντεβού.


*MOYSA: THE CARNIVAL CONCERT

Σάββατο 12 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής (κτίριο Μ1), Ώρα: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες- εισιτήρια στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, στο 2310895938-9 και στο www.tch.gr

MOYSA

Πηγή: www.parallaximag.gr

Σχετικά άρθρα