shadow

Πλήθος κόσμου σήμερα στο χώρο που θα ανεγερθεί το Μουσείο ολοκαυτώματος, όπου ο πρόεδρος του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησαν την τελετή θεμελίωσης του σπουδαίου αυτού έργου για τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο άνδρες φύτεψαν δύο ελιές για τη θεμελίωση του Μουσείου.

Το μεγάλο αυτό έργο παγκόσμιας εμβέλειας εγκαινιάστηκε σήμερα σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία επίσης του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, στελεχών της κυβέρνησης, κυρίως των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπροσώπων του κλήρου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως « Αυτό το Μουσείο μια υπενθύμιση εναντίων του ναζισμού και του φασισμού, εναντίων των θεωριών του μίσους και της διάκρισης, των ανώτερων και κατώτερων φυλών. Οι σεφαραδίτες ήταν μπροστάρηδες στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και των εργατικών κινημάτων. Οι εβραίοι μαζί με τη χριστιανική και μουσουλμανική κοινότητα συνέθεσαν το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Και συνέχισε λέγοντας «Ότι δεν κατάφεραν οι περιθωριακές ομάδες ενάντια στους εβραίους το κατάφερε η ναζιστική μηχανή του θανάτου. Αυτή η μαύρη κηλίδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο ελληνικός λαός που πολέμησε με κάθε μέσο το ναζισμό και φασισμό κρατάει ζωντανό στη μνήμη του το τελευταίο ταξίδι των εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα όπλο ενάντια στη λήθη και μια δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τον εφιάλτη να ξαναγυρίσει».

Όσον αφορά το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος είπε πως τα έργα ξεκινούν από το καλοκαίρι για να ολοκληρωθούν το 2020. «Σε μια έκταση 40 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα Πάρκο Μνήμης στη μνήμη των θυμάτων, το οποίο θα παραχωρηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες δέντρα θα φυτευθούν στη μνήμη των θυμάτων. Για λόγους συμβολικούς αποφασίσαμε να φυτέψουμε 2 ελιές με τον Πρόεδρο του Ισραήλ για να καρποφορήσει η αλληλεγγύη και η Ειρήνη ανάμεσα στους λαούς μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρ. Ριβλίν, λέγοντας «Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη είχε μια πολύ σημαντική εβραϊκή κοινότητα. Ήταν μια κοινότητα πιστή στη δημοκρατία. Συνολικά το 90% της κοινότητας των εβραίων της Θεσσαλονίκης εξολοθρεύτηκε. Το ολοκαύτωμα αποτελεί εθνικό θέμα της Ελλάδας. Το μουσείο αυτό οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσης μας να φωνάξουμε “πότε ξανά”. Ένα Διεθνές μήνυμα για όλο τον κόσμο».

Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιελ σημείωσε πως «Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια απόδειξη του πόσο αγάπησαν αυτοί οι άνθρωποι την πόλη. Αυτό το έργο θα είναι ένα σημείο αναφοράς στο χάρτη των μνημείων για το ολοκαύτωμα και τους σεφαραδίτες εβραίους συγκεκριμένα. Ο κ. Σαλτιέλ έδωσε τις ευχαριστίες του στο Δήμο, τον πρωθυπουργό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας.Παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, η Βούλα Πατουλίδη, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης κ.ά.

Σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας.

Του Γιώργου Καλλίνη

 

Σχετικά άρθρα